Kas ir Ceilonas tēja? Ieguvumi, pielietojums un receptes

Kas ir Ceilonas tēja?

Ceilonas (say-lawn) tēja ir tēja, ko ražo Šrilankas salu valstī, kas agrāk bija pazīstama kā Ceilona. Šrilanka ir maza, taču tai ir milzīgs augstuma, klimata, augsnes veida, augu šķirņu un laikapstākļu diapazons, tāpēc tur ražoto tēju garšas un īpašības ir ļoti atšķirīgas. Neskatoties uz reģionālajām niansēm, klasiskā Ceilonas garša parasti tiek uzskatīta par drosmīgu, piesātinātu un spirgtu. Tam ir vidēji līdz pilnvērtīgi tanīni un dažas citrusaugļu, šokolādes vai garšvielu notis.

Ceilonas tējas gatavo no kaltētām tējas auga Camellia sinensis lapām. Lapas bieži tiek raksturotas kā stieptas, jo tās ir atstātas garas un plānas ar stieplēm līdzīgu izskatu. Tējas pasaulē šīs lapas ir ļoti viegli atpazīt. Lielākā daļa Ceilonas tējas ir ortodoksāla tēja, kas nozīmē, ka tā tika apstrādāta ar rokām, pagatavojot spirgtu, košu tēju.

Pielietojums

Ceilonas tēju parasti lieto kā atsvaidzinošu dzērienu, svaigi pagatavotu un karstu vai kā ledus tēju. Var pievienot citronu, saldinātājus un/vai pienu, lai izlīdzinātu tās spēcīgo garšu un samazinātu rūgtumu. Kofeīna un spirgto īpašību dēļ tā ir laba rīta vai pēcpusdienas tēja.

Kā dzert Ceilonas tēju?

Ceilonas tēju daudzveidība rada lielu dažādību, kā to baudīt. Ceilonas tējas ir populāra ledus tēju bāze. Viņi arī gatavo vienu no patīkamākajām karstajām tējām, kādu jūs atradīsiet. Šis tējas veids ir iemiesojums terminam “pašdzērājs”, ko izmanto, lai aprakstītu tējas (galvenokārt melnās), kurām nav nepieciešami uzlabojumi, jo tās ir ideālas pašas par sevi. Varat to izmantot arī piena tējai, kas ir ideāls veids, kā izlīdzināt Ceilonas tējas garšu un rūgtumu

Lai pagatavotu Ceilonas tēju, piepildiet tējkannu un tējas tasi apmēram līdz pusei ar karstu ūdeni, lai tos uzsildītu, un pēc tam izlejiet ūdeni. Pievienojiet tējkannā apmēram 1 tējkaroti lapas uz 8 uncēm ūdens. Piepildiet ar verdošu ūdeni (194 līdz 205 F), pārklājiet katlu un iemērciet 3 līdz 5 minūtes. Kad lapas nosēžas tējkannas apakšā, samaisiet tēju, lai nodrošinātu pareizu ekstrakciju. Jo ilgāk tēja tiek pagatavota, jo lielāks ir kofeīna saturs un garšas stiprums.

Kofeīna saturs Ceilonas tējā

Ceilonas tēja satur kofeīnu, taču daudzums mainīsies atkarībā no izmantotajām lapām un pagatavošanas veida. Tējas maisiņos parasti ir vairāk kofeīna nekā veselās tējas lapās, un mērcēšanas laiks ietekmēs arī kofeīna līmeni.

8 unces Ceilonas melnās tējas tase parasti satur 50 līdz 90 miligramus kofeīna atkarībā no tā, cik stipra tā ir pagatavota. Ceilonas zaļajā tējā parasti ir aptuveni 35 miligrami vienā tasē, un Ceilonas baltajā tējā var būt tikai 6 miligrami atkarībā no tā, no kurienes tā ir iegūta.

Pirkšana un uzglabāšana

Pērkot Ceilonas tēju, iegādājieties brīvas lapas, lai nodrošinātu optimālu kvalitāti; alternatīvi, iegādājieties tējas maisiņus. Uz oriģinālās Ceilonas tējas iepakojuma ir attēlots unikāls lauvas logotips. Logotips pieder Šrilankas tējas padomei, un tam ir preču zīme visā pasaulē. Uzglabājiet tēju tīrā hermētiskā traukā vēsā un sausā vietā, prom no mitruma, karstuma, gaismas un asām smakām.

Receptes

Ceilonas tēja ir lieliska izvēle jebkurai dzēriena receptei, kurai nepieciešama vispārēja melnā tēja.

Ceilonas tējas veidi

Lai gan daži Šrilankas ražotāji savos piedāvājumos iekļauj zaļo tēju un citus tējas veidus, lielākā daļa Ceilonas tēju ir melnās tējas. Šrilankā ir septiņi tējas audzēšanas reģioni, un Ceilonas tējas tiek iedalītas trīs dažādos augstumos: augsti audzētas (virs 4000 pēdām), vidēji audzētas (no 2000 līdz 4000 pēdām) un zemas (no jūras līmeņa līdz 2000 pēdām). ).

Nuwara Eliya: Nuwara Eliya ir visaugstākā tējas ražošanas apgabals Šrilankā. Tas atrodas arī salas centrā, uz rietumiem no Uvas un uz ziemeļiem no Dimbulas. Tās terroir ražo tēju ar maigu, ziedu aromātu un vieglu, spirgtu garšu. Nuwara Eliya tējas ar augstu pacēlumu ir izcilas ledus vai pasniegtas ar citronu.


Uva: ir augsti audzēta tēja un, iespējams, visslavenākais tējas audzēšanas reģions Šrilankā. Tas atrodas Šrilankas centrā, uz austrumiem gan no Nuwara Eliya, gan no Dimbulas. Uvas teritorijā tiek ražota melnā tēja ar izteikti saldenu garšu un koksnes aromātu, kas spēj izturēt nedaudz piena. Dažas baltās tējas ražo arī Uvā.


Dimbula (vai Dambulla): Dimbula ir tējas audzēšanas reģions Šrilankas centrālajā daļā. Tas ir vistālāk uz dienvidiem esošais no trim labi zināmajiem reģioniem. Kā kalnu nogāžu reģions, terroir ievērojami atšķiras ar augstumu. Dažas tējas ir sātīgas, bet citas ir maigas, bet vairumam ir maiga garša.

Uda Pussellawa: Uda Pussellawa atrodas netālu no Nuwara Eliya, reģionā, kurā ir spēcīgas lietusgāzes. Tās tēja ir līdzīga tējai no Nuwara Eliya, bet tumšāka, ar sārtu nokrāsu un spēcīgāku garšu.

Kandija: Kandija ir vidēja līmeņa pacēluma rajons, kurā tiek ražotas vidēji audzētas tējas, kuru garša atšķiras atkarībā no musonu vēja iedarbības. Tēja parasti ir sātīga, iesalaina un vara nokrāsas.

Ruhuna un Sabaragamuwa: Ruhuna un Sabaragamuwa ir zemāki augstuma reģioni, kuros tiek ražotas zemu melno tēju ar pilnvērtīgu garšu, bagātīgu apelsīnu un sarkano nokrāsu, ar medus, šokolādes un karameles notīm. Lielākā daļa šajos reģionos audzēto tēju tiek pārstrādātas kā apelsīnu peko un puķaini apelsīnu peko.

Komentāri

Jūsu e-pasta adrese netiks publicēta. Obligātie lauki ir atzīmēti kā *

Shopping Cart
Scroll to Top